AllStars XL GOLDSPARPLAN

 

 

Ukrajinska kriza in razmah zlata 2022

Priporočamo, da si naredite zlato zalogo!

Strokovni intervju z g. Zhenweijem Wangom iz Auvesta Edelmetalle AG.

 

Kako varna je dobava zlata in srebra v podjetju Auvesta? To vprašanje nam postavljajo vsak dan od izbruha ukrajinske krize.

Zaskrbljeni kupci zlata se zavedajo, da velik del ponudbe plemenitih kovin ni na zalogi v številnih spletnih trgovinah z zlatom.

Zhenwei Wang v strokovnem intervjuju z Benediktom Hauslerjem (ekonomist LMU München) odgovarja, kako se je Auvesta (od decembra 2021) pripravila na povečano povpraševanje in kako Auvesta zagotavlja zanesljivost oskrbe svojim strankam v času krize.

 

 

Neujahrs Interview mit Zhenwei Wang

Zlati bum 2022

Intervju » zlati bum 2022«

Pogovor med Benediktom Hauslerjem (ekonomist LMU München) in Zhenweijem Wangom iz Auvesta Edelmetalle AG o učinkih ukrajinske krize na trg plemenitih kovin.

 

Benedikt Hausler

Spoštovani gospod Wang, hvala, ker ste si vzeli čas za intervju. Predstavite nam podjetje Auvesta Edelmetalle AG.

 

Benedikt Hausler

Spoštovani gospod Wang, hvala, ker ste si vzeli čas za intervju. Predstavite nam podjetje Auvesta Edelmetalle AG.

 

Zhenwei Wang

Lepo pozdrav gospod Hausler. Na kratko bi rad predstavil naše podjetje.

Auvesta je bila ustanovljena leta 2009. Smo mednarodno podjetje s strankami v več kot 120 državah.

Strankam ponujamo možnost nakupa fizičnih plemenitih kovin in njihovega skladiščenja. Tako naročilo kot nakup je mogoče opraviti prek spleta.

Kupcu je na voljo depo, preko katerega lahko kupec izvaja tudi spletno prodajo ali poskrbi za dostavo svoje plemenite kovine k sebi na dom.

 

 

Benedikt Hausler

Zanimivo.
Gospod Wang, od konca februarja 2022 imamo globalno težavo. To je ukrajinska kriza. Ali lahko z vidika trgovca s plemenitimi kovinami rečete: kaj se je za vas spremenilo od ukrajinske krize konec februarja 2022?

 

Zhenwei Wang

Tudi mi imamo stranke in poslovne partnerje na območjih, ki jih je prizadel ta konflikt. Veliko informacij torej dobimo iz prve roke. Imamo zelo globoko sočutje do ljudi, ki jih je prizadela ta situacija.

In v sektorju plemenitih kovin: česa takega še nismo doživeli!

Še pred dvema letoma, v času 1 zapore zaradi korone, smo imeli tako veliko povpraševanje po fizičnih plemenitih kovinah, zlatih in srebrnih palicah ter kovancih.

 

 

Benedikt Hausler

Ali je zaradi ukrajinske krize trenutno opazen razvoj vedenja strank?

 

Zhenwei Wang

Dolgoletne stranke vse pogosteje kupujejo plemenite kovine.

Hkrati se je močno povečalo število novih strank, ki pri nas odprejo skrbniški račun in ga uporabljajo za nakup plemenitih kovin.

Po eni strani se to verjetno izvaja zaradi zmanjšanja gotovine in prihrankov, po drugi strani pa z zmanjševanjem vlaganja v različne možnosti, kot so vzajemni skladi in delnice.

Strankam praviloma priporočamo, da ne delujejo panično, ampak naj vedno razmišljajo dolgoročno in vlagajo strateško. A kljub temu je povpraševanje neverjetno.

Skladiščne lokacije imamo v Nemčiji, na primer v Frankfurtu in Münchnu. Skladišča imamo tudi v Švici, Singapurju in Veliki Britaniji.

Številne stranke si želijo svoja sredstva premakniti v Švico. To možnost ponujamo vsem našim strankam, kar seveda ni zastonj. Selitev zahteva precejšen logistični napor, kar povzroča tudi stroške. Ampak ja, to ponudimo vsaki stranki, ki si to želi.

 

 

Benedikt Hausler

V prvih nekaj tednih po začetku ukrajinske krize so bile številne nemško govoreče spletne trgovine z zlatom že razprodane in niso imele več zlata na zalogi. Kakšne so trenutne oskrbovalne razmere v Auvesti?

 

Zhenwei Wang

Naše stranke kupujejo fizične deleže na palicah večjih gramaž, kar se seveda pozna na ceni. Namreč, večja kot je gramaža, nižja je cena. V primeru dostave se delno lastništvo prenese nazaj na Auvesto in kupec prejme svojo plemenito kovino v želeni gramaži(recimo 1g,2g, 5g,50g,100g itd...). Da bi to lahko naredili v kratkem času, ne mislim v 2 ali 3 tednih, ampak v 3-5 delovnih dneh, imamo vedno na zalogi zadostne količine palic vseh gramaž. Spomnim se pred dvema letoma, marca 2020, ko se je začelo prvo zapiranje zaradi korone. Kolikor vem, je bila Auvesta eden redkih, morda edini trgovec z zlatom, pa ne samo znotraj Nemčije, ampak na celotnem nemško govorečem območju, ki je vedno lahko dostavljala, ki je vednoi,imela dovolj fizičnega blaga na zalogi.

Sem iz Kitajske in takrat sem bil na Kitajskem. Pravkar sem uspel priti v Nemčijo z enim zadnjih letov, preden je bil zračni promet zaradi korone močno omejen.

Videl sem potencial tega virusa, te pandemije, ki prihaja. S kolegi smo se nato skupaj odločili: »Moramo množično nabaviti palice manjših gramaž! To so standardne gramaže, ki jih mnogi zasebni vlagatelji imajo radi v svojih domovih."

Poleg obsežnega inventarja, ki je vedno na voljo, smo močno povečali svoja skladišča tedne pred prvim lock-downom leta 2020. To nam je omogočilo zanesljivo dostavo fizične plemenite kovine našim strankam v želeni gramaži.

Institucije so se tudi zaradi korona krize naučile nekaj novega. Na splošno so danes veliko bolje pripravljene na veliko povpraševanje kot pred dvema letoma.

Kljub temu se številni trgovci na drobno soočajo z velikimi zamudami pri dostavi, v številnih spletnih trgovinah pa sem tudi videl, da kovanci in palice niso več na voljo.

Kot sem že pojasnil, smo na podlagi naših izkušenj med korono zelo dobro pripravljeni na veliko povpraševanje. Novembra in decembra 2021 smo že množično povečali portfelj, predvsem v majhnih gramažah.

Težav z dostavo nimamo in seveda naročamo kar naprej, da tako tudi ostane. Prepričani smo, da lahko tudi tokrat dostavimo vse v gramažah, ki jih zahtevajo stranke.

Pomembno je vedeti: kot veletrgovec smo zelo visoko na prednostnem seznamu proizvajalcev; to pomeni, da imamo pri nakupu fizičnih plemenitih kovin prednost pred manjšimi dobavitelji.

 

 

Benedikt Hausler

Cene plemenitih kovin so od začetka leta močno narasle. Proizvajalec Heraeus je v začetku tega leta objavil oceno z napovedjo cene zlata za konec leta 2022 do 2.120 ameriških dolarjev. Ali menite, da je ta cena glede na razmere v Ukrajini še realna, ali bi lahko bila cena ob koncu leta precej višja?

 

Zhenwei Wang

Seveda je Heraeus veliki igralec na trgu plemenitih kovin. Heraeus ima dolgoletne izkušnje in strokovno znanje. Zelo, zelo dobro poznam ljudi, ki delajo napovedi. Zelo cenim njihovo mnenje in hkrati vem, da ima Heraeus vedno zelo konservativno mnenje.

Ta razpon, ki ga je Heraeus objavil v začetku tega leta, bi rekel, da je notranji razpon cene zlata. Katere cene bomo na koncu videli letos, bo zagotovo močno določala tudi ukrajinska kriza. Če bi se vse postopoma normaliziralo, bi se cena zlata lahko stabilizirala na ravni, ki jo je napovedal Heraeus. Vsekakor.

Srednjeročno in dolgoročno bodo gospodarski učinki te krize vplivali na cene plemenitih kovin. Poleg tega obstajajo gospodarski učinki pandemije in naraščajoče inflacije.

Mislim, da bodo na dolgi rok cene zagotovo še rasle. Hkrati pa bo nihanje v prihodnjih tednih in mesecih izjemno veliko. Toda dolgoročni trend je jasen.

 

 

Benedikt Hausler

Kot stranka Auveste poudarjate, da ljudje zdaj ne bi smeli reagirati panično. Kaj bi priporočili vlagatelju, ki trenutno razmišlja o nakupu zlata?

 

Zhenwei Wang

Zjutraj sem nekje prebral kitajski pregovor: "Najboljši čas za sajenje drevesa je bil pred 20 leti - ali zdaj."

Mislim, da to velja za mnoge vlagatelje, ki tako kot večina od nas poskušajo varčevati za prihodnost.

Plemenite kovine so nepogrešljiv del finančnega načrtovanja. Za finančno varnost in kopičenje bogastva.

Kdor se še ni ukvarjal s tematiko nakupa plemenitih kovin, bi se moral res pozanimati.

Naše priporočilo je še vedno: Ne delajte panike, ampak razmišljajte in vlagajte dolgoročno in strateško ter postopoma gradite premoženje na osnovi plemenitih kovin.

80 % naših strank investira dolgoročno. Vsaki stranki priporočamo mesečno vlaganje v plemenite kovine. To vam omogoča, da mesečno gradite sredstva na osnovi plemenitih kovin z učinkom povprečnega stroška.

Čas je, da začnemo zdaj, saj je pred nami še veliko tveganj v smislu gospodarskega razvoja v Nemčiji, EU in po svetu.

Kot zasebni vlagatelji nimamo toliko možnosti. Nismo banka, sploh pa ne Evropska centralna banka. Izkoristiti moramo takšne priložnosti. In to še posebej velja za plemenite kovine, zlasti zlato in srebro.

 

 

Benedikt Hausler

Gospod Wang, najlepša hvala za intervju in vse najboljše!

 

 


 

 

KAJ JE FIAT VALUTA?

(Alex Hren s pomočjo interneta)

Valute, ki ne podpirajo nobenega drugega blaga (surovina ali primarni kmetijski proizvod, ki ga je mogoče kupiti in prodati, na primer baker ali kava), so znane kot fiat valuta. Evro, funt, jen in druge pomembne valute se štejejo za fiat valute.

 

 

Od zlatega standarda do Fiata

Leta 1971 so ZDA uradno ukinile zlati standard. Namesto dolarja, ki predstavlja določeno količino zlata, se zdaj ameriški dolar vrednoti na podlagi ponudbe in povpraševanja ter zaupanja v vlado ZDA. Zato so valute bolj razvitih gospodarstev, kot so ZDA, Japonska, Evropska unija in druge, po navadi najbolj vredne. Države z nestabilnim ali nerazvitim gospodarstvom imajo običajno manj vredne valute. V nekaterih primerih te manjše manj razvite države niti ne izdajo lastne valute. In če slučajno to storijo, ga običajno vežejo na stabilnejši fiat razvitega gospodarstva. Na primer, večina držav na Karibih svoje valute veže na ameriški dolar, saj večino njihovih gospodarstev financirajo turisti iz ZDA. Libanon je svojo valuto vezal na britanski funt. Večina afriških držav ostaja vezana na evro.

 

 

Stranski učinek Fiata

Cilj tega početja je ohraniti njihova gospodarstva bolj stabilna. Vendar pa obstaja ena pomanjkljivost. Ekonomska politika, ki jo izvajajo države z rezervno valuto, kot so Združene države ali Evropska unija, se na koncu pretaka v te manjše države. Imajo malo besed in so prisiljeni upoštevati pravila ponudnika, ki so jim dodeljena.

Poleg tega se fiat valute vedno spreminjajo. Valute postajajo vse bolj ali manj vredne. Če ste potovali v tujino in poskušali zamenjati valute veste, da vaš ameriški dolar ni enak enakemu znesku evrov ali funtov ali katere koli druge valute.

Ko so bile valute podprte z blagom, kot sta zlato ali srebro, ta pojav ni obstajal. Pred stoletji se je svet strinjal, da bo olajšal trgovanje z zlatom. Vsaka država je določila, koliko bi bila vredna unča zlata v njihovi valuti.

Ta standardizacija je odpravila menjalne tečaje. Če bi torej poskušali svoje britanske funte pretvoriti v ameriške dolarje, bi morali vedeti le, koliko funtov in dolarjev je po mnenju britanske in ameriške vlade vredna ena unča zlata.

 

 

Fiati danes

Ko se je druga svetovna vojna končala in se je razvila nova geopolitična pokrajina, so se zmagovalci vojne uskladili, da bodo razkrili nov načrt gospodarske igre. Prvotno je bil načrt, da se ameriški dolar zamenja z zlatom po tečaju 35 $ za unčo. Potem bi bila valuta vsake druge države vezana na ameriški dolar.

Vendar je bil ta sistem opuščen leta 1971, ko je predsednik Nixon prekinil konvertibilnost dolarjev v zlato.

 

 

V tem trenutku so se rodili fiati.

Fiat valuta je postala priljubljena, ker vladam, natančneje centralnim bankam, daje večji nadzor nad gospodarstvom. S fiat valutami po lastni presoji lahko centralne banke spremljajo ponudbo kreditov, likvidnost in obrestne mere.

Cilj tega novega pristopa je bil čim bolj zmanjšati učinke ciklov razcveta in padca, skozi katere so šla gospodarstva. Centralne banke bi lahko spremenile obrestne mere ali omejile ponudbo denarja, da bi bodisi spodbudile bodisi omejile rast. Vendar povečan vladni nadzor nad gospodarstvom ni bil vedno vzdržen. Fiat valute niso vedno zanesljive. Z njimi je mogoče preveč manipulirati in ko uidejo izpod nadzora, je težko potegnili vajeti.

 

 

Inflacija je neizogibna

Ena ključnih pasti fiat valut je povečano tveganje inflacije. V zgodovini je nekaj primerov, ko so centralne banke zlorabile svojo moč.

Zimbabve je bil dom ene najhujših inflacijskih kriz v sodobni zgodovini. Da bi preprečila gospodarski upad v zgodnjih 2000-ih, je centralna banka Zimbabveja začela tiskati denar po astronomski stopnji. Do konca te tragedije je valuta Zimbabveja izgubila 99,9 % svoje vrednosti. To je šlo tako daleč, da je morala centralna banka izdati bankovec za 100 bilijonov dolarjev.

Danes obstaja veliko držav, ki se soočajo s svojimi lastnimi težavami z inflacijo zaradi pretiranega dosega vlade. Venezuela ima 2000-odstotno inflacijo, medtem ko se Libanon giblje okoli 200-odstotna. Argentinska valuta je izgubila polovico vrednosti, turška pa eno tretjino (op.: v času pisanja so se podatki lahko že spremenili).

Žal najbolj trpi povprečni državljan v teh državah. Tisti s svojimi življenjskimi prihranki na bančnem računu bi se lahko nekega dne zbudili in videli, da je valuta njihove države izgubila polovico vrednosti. Prav to se je zgodilo v Jugoslaviji leta 1994. Mesečna inflacija v državi je dosegla 313.000.000 %, cene pa so se na vrhuncu podvojile vsakih 1,4 dni.

 

 

Fiat valute v primerjavi s kripto valutami

Tudi če ne čez noč, lahko inflacija počasi poteka skozi desetletja.

Ko vlade natisnejo več denarja, razvrednotijo ​​denar, ki je na bančnih računih njihovih državljanov, vrednost njihovih domov in številna druga sredstva. Nasprotno pa se povečajo stroški blaga in storitev. Ljudje z nižjimi dohodki so najbolj obremenjeni z inflacijo.

V ZDA je danes v obtoku skoraj dvakrat več denarja kot ob veliki recesiji leta 2008. Ni pa naključje, da je takoj po veliki recesiji nastala prva kripto valuta na svetu, Bitcoin. Bitcoin se je začel boriti proti pretiravanju centralnih bank.

 

 

Danes obstaja na tisoče kripto valut. Imenovanje nekaterih od teh "valut" bi lahko bilo napačno. Vse namreč nimajo resnične uporabnosti in ne naredijo ničesar, da bi rešili problem fiata.

Medtem ko nekatere druge kripto valute služijo različnim namenom, kot je Ethereum in njegove pametne pogodbe, je bila prvotna zasnova Bitcoina mišljena kot varno zatočišče za tiste, ki se želijo izogniti centralnim bankam.

Ljudje, ki verjamejo v Bitcoin, ga vidijo kot vse, kar fiat valute niso: ima omejeno ponudbo, z njim ni mogoče manipulirati in se ne zanaša na noben vladni organ.

(Alex Hren s pomočjo interneta)

Auvesta spletni depot

V našem spletnem depotu lahko upravljate, kupujete in prodajate svoje plemenite kovine.
Z veseljem vam bomo posredovali podrobne informacije o novih možnostih za nakup zlata.

Tako fascinantno, da dejanski nakup stoji za izkušnjo plemenitih kovin. In tako prilagodljiv, da lahko kadar koli ustreza vašim potrebam. Z AllStars je ta vizija zdaj resničnost.

info@au-gmbh.com
+49 8024 3039 180